Min valfråga; Skall man få bära heltäckande slöja i skolan?

Kvinna som bär niqab, bild tagen från stockholmsfria.nu

 

 

Skall man få bära niqab eller burka i skolan?

Sverige, som tar emot en mängd invandrare varje år – tar även emot deras kultur. Att förbjuda kvinnor att bära niqab eller burka är därför fullständigt opassande, då det tillhör deras religion.

Folkpartiets ledare Jan Björklund påstod dock ”Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet”

Visst har Jan en poäng, då kommunikation till stor del bygger på ansiktsuttryck och kroppsspråk. Eftersom undervisning bygger på kommunikation så är det förståeligt att införa ett förbud.

Det må vara förståeligt – men fortfarande inte rätt. Jag tror att de flesta som bär heltäckande kläder är förtrycka eller rädda. Det lär alltså finnas många kvinnor som längtar efter att få ta av sig den varma, svettiga burkan. Men vissa, vill helt enkelt stå upp för sina politiska åsikter eller religiösa värderingar. Detta låter dock som ursäkter i mina öron då att täcka sig i ett  tygstycke låter som ett agerande av rädsla.

 Men är det något fel med att vara rädd? Absolut inte. Därför skall inte ett förbud införas. Jag anser dock att det är viktigt att kvinnor får stöd i förtryck, då många blir rent utsagt tvingade till att ha slöja. Detta ska inte få ske. Men vill en kvinna bära en slöja med stolthet, likt en punkare med en orange tuppkam – så ska hon få göra det.

 Eira Birkhammar

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s