Är Sverige en demokrati?

 Är Sverige en demokrati? För att besvara den frågan behöver man först veta vad en demokrati är, och det är inte så lätt som det låter; demokratin har sitt ursprung i grekland där man redan runt år 500 f.Kr. ansåg att folket hade rätt att bestämma. Det gick visserligen inte till likadant som idag och kvinnor var inte värda ett dugg, men de hade några bra grundtankar som jag inte tror att världen hade klarat sig så bra utan.

   Jag såg en film för ett tag sedan där de man hade framställt ett serum som tagit bort alla människors känslor för att skapa en värld utan krig, mord och avundsjuka. De behövde ta injektioner varje dag för att de inte skulle få tillbaka sina känslor och bli ”farliga” och ”oberäkneliga” men istället blev de zombies som gjorde samma sak dag ut och dag in . Först efter att huvudrollen slutat ta sitt serum förstod han hur otroligt korkad deras plan hade varit.

   Man kan undra vad som skulle hända med Sverige om vi försökte skapa ett ”perfekt samhälle” här, jag fattar såklart att vi inte skulle använda ett serum för att göra det till verklighet, men jag tycker att Sverige är redan en demokrati och om vi försökte förändra oss för mycket kanske några av oss förlorar sitt perspektiv.

   Enligt mig är det viktigaste inom demokratin yttrandefrihet, att man kan uttrycka exakt vad man tycker utan att det editeras och vinklas av en högre makt borde vara en självklarhet inom demokratin. De enda i Sverige som har tillåtelse att censurera är biografbyrån och jag tycker att det är berättigat. Men i Kina till exempel så har deras regering rätt att censurera allt från tidningar till tal, och jag blev chockad när jag fick veta att de inte ens har youtube i Kina därför att man inte kan kontrollera vad för klipp människor kan titta på. Att ett sådant land utan tryck-och yttrandefrihet kan kalla sig för en demokrati är förbi mig.

   Sammanfattningsvis kan jag säga att vad vi än gör här i världen kommer det alltid att finnas orättvisor och människor i vårt samhälle som tycker olika mot vad du tycker (Personligen kan jag inte förstå mig att folk kan rösta på ett parti som Sverigedemokraterna och än mindre att de fick tillräckligt med röster för att komma in i riksdagen). Men Sverige har som sagt yttrandefrihet, och en demokrati utan det är inte mycket värd.

Källor: www.wikipedia.se och Samhälle i dag år 8

 

Av: Ida Eriksson

This entry was posted in Är Sverige en demokrati?, Demokratibloggen år 8 and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s