Min Valfråga- ska man ha betyg eller inte i skolan?

Min Valfråga- ska man ha betyg eller inte i skolan?

Jag och några kompisar åkte till valstugorna i sollentuna centrum och frågade de olika partierna om vi skulle ha betyg eller inte i skolan.

Alliansen

(C) Centerpartiet är för betyg. Därför att betyg ger ett kvitto att man har gjort de man ska göra.

(KD) Kristdemokraterna är för betyg. Betyg är viktig del av målstyrningen i skolan och ger tydlig information till elever och föräldrar om hur långt eleven har kommit.

(M) Moderaterna är för betyg. Det ska ges tidigare än idag, från årskurs 6. Betyg ska ges i en större skala en idag, från skala A till F.

(F) Folkpartiet är för betyg. De vill införa betyg i årskurs 6 och ha fler steg i betygskalan.

Rödgröna

(MP) Miljöpartiet är i mot betyg. En bokstav på ett papper ska inte beskriva hur väl man har presterat under en hel termin är för Miljöpartiet obegripligt. Miljöpartiet vill därför avskaffa dagens betygsystem och införa ett utvärderingssystem där eleven ges ett skriftligt omdöme i varje ämne. Skriftliga omdömen ger en betydligt mer rättvis bedömning där lärare måste tänka till mer om en endast bokstav ska skrivas.

(S) Socialdemokraterna är för betyg. Vi vill ha betyg från årskurs 6. Vi vill också att alla steg i betygskalan ska vara kvalitetssäkrare med nationella kriterier. Betyg är viktiga och får inte godtycke får inte avgöra.

(V) Vänsterpartiet är i mot graderande betyg i alla skolformer. Vänsterpartiet vill begränsa användningen av begreppet betyg till det intyg och omdöme som en elev får med sig efter att ha avslutat en utbildning och det första betyg ska då ges i årskurs 9. Där ska framgå att eleven har genomgått utbildningen och fått de kunskaper och färdigheter som man har rätt till.

Jag tycker som de flesta att man ska ha betyg. Betyg visar att man har gjort det man ska i skolan och man lär sig nog mycket mer för att när det finns betyg vill man såklart ha det högsta betyget och då jobbar man mycket mer för att få det än om inte skulle ha haft betyg och haft godkänt/icke godkänt istället. Betygsystemet som vi har idag är väldigt bra och behöver inte ändras som många partier vill. Jag tror inte på Moderaternas betygsystem med A-F. Det skulle bli för jobbigt att veta vart man ligger när det är en så stor betygskala. Jag hade nog förmodligen bara blivit förvirrad av det.

När jag kollar vad alla partieter tycker om man ska ha betyg eller inte så ser jag att Alliansen vill ha betyg och försöker göra det ännu bättre medans de Rödgröna tycker inte så mycket om betyg och vill ta bort det.

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s