Är Sverige en demokrati?

Är Sverige en demokrati?

Sverige är ett demokratiskt land, vi ska ha representativ demokrati med det menas att all offentlig makt ska utgå från folket. Precis som nästan allting har demokratin i Sverige vissa svagheter. Liksom varför ska bara människor över 18 år få rösta? Varför har vi monarki när det är mycket mer demokratiskt att ha republik? Ska inte barnen/ungdomarna få bestämma mera i skolan? Ska Psykiskt störda eller senila människor verkligen få rösta när man inte kan tänka klart? Sverigedemokraterna? Det finns mycket svagheter i den svenska demokratin. Jag har inriktat mig på demokratins svagheter och styrkor och jämfört dem.

Varför ska bara människor över 18 år få rösta?

Det är en fråga som jag tycker är viktig. Som minderårig anser jag att det är odemokratiskt och orättvist att inte de under 18 får fösta. Kan inte vi också tänka? Jo det kan vi, vi kan också tänka och vi vet vad vi vill ha för att Sverige ska bli bättre. Kanske tycker man att vi inte är seriösa men vuxna kan ju också vara oseriösa. Och varför får man inte rösta om man inte har fyllt 18 år? Jag får T.ex. Inte rösta i nästa val därför att jag fyller år ca 2-3 veckor efter valet. Borde det inte vara att man får rösta om man fyller år det året som valet är?

Varför har vi monarki?

Republik eller monarki? Det är en fråga som politikerna inte är aktiva i, Varför inte det? Om man nu vill att Sverige ska vara en representativ demokrati så tycker jag att det är en stor miss att inte ha republik. Kungens roll som stadschef ärver kungens äldsta barn, eftersom att rollen som stadschef är ett arv så finns det ju risken att nästa arvtagare är jätte konstig. Jag tycker att vi borde ha republik istället för monarki för att presidenten blir vald av folket. Å andra sidan så är det ju lite mysigt med en kungafamilj men vad gör de egentligen? Det som en kung gör kan ju en president göra precis lika bra. Om jag fick bestämma så skulle vi strunta i kungen och stadsministern och låta en president göra det jobbet. Borde inte stadsbudgeten bli bättre på det sättet. Då behöver ju bara en person onödigt hög lön. Frågan jag ställer mig själv är om vi har monarki för att vi är konservatismer? Är vi verkligen så fega att vi inte är öppna för förändringar och nya idéer?

Ska ungdomarna få bestämma mera i skolan?

Ja det tycker jag! Kanske inte i lågstadiet eller mellanstadiet men varför inte i högstadiet?

Visst får vi komma med förslag men det är ju inte alltig de blir som vi ville. Om vi fick bestämma mera om Tex. Hur mycket läxor vi max ska ha per vecka så kanske många skulle prestera bättre? Om vi hade en cafeteria som var öppen kanske från morgonen fram till lunch så kunde man ju köpa något att äta när man har paus, alla har ju inte paus när den är öppen. På så sätt skulle man ju också prestera bättre, alla vet ju att man presterar bättre med full mage.

Ska psykiskt störda människor eller senila få rösta?

Om jag fick bestämma så skulle de inte få rösta pga. Att de inte kan tänka klart. Risken finns ju att de röstar på något som man inte alls skulle rösta på om man var frisk. Om man blir icke myndig förklarad så får man ju såklart inte rösta med vad behövs för att bli det?

Sverigedemokraterna

Eftersom att Sverige är en demokrati och vi har yttrandefrihetslagen så finns Sverigedemokraterna. Jag har funderat mycket på varför SD överhuvudtaget får vara ett parti.

Om det nu finns en lag som säger att man inte får kränka någon så tycker jag att SD gör ett STORT lagbrott. Hur kränkande är det inte att de vill ut med alla invandrare? Om jag var invandrare så skulle jag ta mycket illa upp. Man får ju starta ett parti om vad som helst men någonstans måste det väll gå en gräns.

Detta var bara några av de svagheter som finns i Sveriges demokrati som jag personligen tycker att vi borde ändra på. Såklart så har ju den svenska demokratin styrkor också liksom:

  • All de fem valen som vi har vart fjärde år.
  • Yttrandefrihetslagen som jag tycker är en demokratisk grundlag för man har ju rätt att säga vad man tycker och kanske göra något åt det.
  • Att man får starta ett parti om vad som helst. (vilket jag inte tycker är så bra)
  • Vi får T.ex. Välja vad vi ska ha på oss och hur vi ska se ut. Vilket inte är så självklart i andra länder som T.ex. Nordkorea där de har diktatur.

Det finns självklart mer styrkor än de jag nyss sa men även svagheter som jag tycker att Sverige behöver jobba på.

This entry was posted in Är Sverige en demokrati? and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Är Sverige en demokrati?

  1. Ivar says:

    Väldigt intressant det var en mycket bra text. Bra jobbat Anna 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s