Är Sverige en demokrati?

Är Sverige en demokrati?

Sverige har ett ganska enkelt röstningssystem. Alla som är över 18 år och är svensk medborgare får rösta. Alltså alla svenskar som är myndiga får rösta. Är det rättvist? Det är klart, tänker väl alla som får den frågan.

 Det presenteras ett antal partier som har olika åsikter som vi kan rösta på. De partier, eller block som får över 4 % av rösterna kommer att sitta i riksdagen. Därefter kommer de partierna som sitter i riksdagen att rösta i olika frågor åt oss.

Vi har alltså inte rätt att själva rösta i de olika frågorna utan har bara rätt att rösta på parti som har samma åsikt som en själv. Är det rättvist?

Det kan det säkert vara, men tänk om en person är väldigt mycket emot FRA lagen och det bara finns ett parti som tycker att det inte borde finnas. Då kanske du tänker visst, då kan ju den personen rösta på det partiet, men tänk om det partiet inte alls tänker som den personen i andra frågor. Då finns det ju inget annat den personen kan göra, utom att rösta på ett parti som inte alls tycker som sig själv förutom i en fråga, men den personen kan ju då rösta på ett parti som tycker som sig själv, men vad händer då med FRA lagen? Men det här förslaget är ju lite konstigt, vem som vinner avgörs inte bara av en röst, men bara tänk om.

Vi har alltså inget att säga till om när det gäller frågorna som tas upp och röstas om i riksdagen, utan vi har bara rätt att rösta på parti som röstar åt oss.

Vad skulle då hända om ett parti fullt med hycklare vann och blev en majoritetsregering, som sedan tog en massa konstiga beslut så Sverige blir helt skruvat? Visst, det partiet skulle nog aldrig få 1 % röster nästa val, men då har ändå det partiet ha regerat i 4 år.

Är det verkligen rättvist? Och viktigast av allt, är det verkligen demokrati?

//Sara Hugner.

This entry was posted in Är Sverige en demokrati?, Demokratibloggen år 8 and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Är Sverige en demokrati?

  1. Carin says:

    texten var jättebra! du fokuserar kring frågan om röstningen, och dina tankar runt den är väldigt intressanta och lärorika! den är kort, men innehåller ändå väldigt mycket. superbra ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s