Tycker ni det är bra att vi skickar svenska soldater till Afhanistan?

Ska Sveriges soldater delta i kriget om Afghanistan?

Vi var hos valstugorna vid Sollentunacentrum och ställde frågor till partierna. Jag frågade om dem tycker det är bra att vi skickar svenska soldater till Afghanistan.

(M) ” Ja, Vi tycker det är bra att det finns svenska soldater i Afghanistan. De motstånd man möter där nere är tungt beväpnade styrkor, det finns bara ett sett att slå tillbaka med och det är att komma med soldater som också har vapen. Kriget i Afghanistan får konsekvenser i hela världen, det blir då världens ansvar att styra upp där ”.

(V) ” Nej vi tycker det är dåligt. Är det rätt att svenska soldater bara ska komma och gå in i ett annat land. Hur skulle du tycka om vi var i krig och Ryssland kom och bara klev in i Sverige. Dom styrkor som finns i Afghanistan orsakar mycket våld som även drabbar civila. Dessutom har svenska trupper blivit beskjutna och dött där nere. Är det värt att fler soldater ska dö för den skillnad dom verkligen gör ”.

Jag håller med båda partierna till viss del. Jag tycker det är bra att det finns FN soldater i länder som det är krig i. Dom isolerar kriget så det inte sprider sig och skyddar civilbefolkningen. Det finns såklart negativa saker med det också. Det kostar flera miljoner att ha soldater i krig, bara utrustningen till en soldat kostar lika mycket som man skulle kunna bygga en skola för i Afghanistan. Moderaternas politiker jag ställde min fråga till var en f.d. FN soldat. Han hade själv varit på Cypern och i Kosovo. Vänsterns politiker var från mellanöstern, båda hade sett krig men från olika vinklar.

Sebastian Nelson 8B

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s