Är Sverige en demokrati?

Sverige påstås vara en demokrati men är den verkligen så rättvis? Visst får alla som är myndiga och medborgare i Sverige rösta, men är 18 år en bra åldergräns? Vem säger att man inte är smart nog att välja det parti som man vill rösta på när man är under 18 när 90 åriga tanter och gubbar som inte ens kommer ihåg vad de heter får rösta?

Och sedan så är det kanske inte så rättvist systemet i Sverige ändå. Jag tror inte att det finns så många mera rättvisa sätt för att styra Sverige, men för att klaga på något så blir det ju inte så rättvist om partiet du ville skulle vinna inte gjorde det. Vad har du då att säga till om? Men det är så att inget kan bli riktigt rättvist någonsin och vi får acceptera det. Statsministern har mera makt än resten och är det rättvist? Det kan inte vara helt rättvist och någon måste ha mera makt än andra. Annars skulle Sverige inte vara ett så vidare bra land. Sverige har det bättre än andra länder på den politiska fronten.  Och jag tycker att vi ska vara nöjda med det systemet vi har i Sverige.

This entry was posted in Är Sverige en demokrati?, Demokratibloggen år 8. Bookmark the permalink.

2 Responses to Är Sverige en demokrati?

  1. Malin says:

    Bra text 🙂 Jag håller delvis med dig om att man kanske inte borde få rösta om man inte kommer ihåg vad man heter, men vem ska bestämma om man har tillräckligt gott omdömme för att få rösta?

  2. Carin says:

    men det skulle ju också vara odemokratiskt, att hindra de som inte kommer ihåg vad de heter från att rösta !! håller med , vem bestämmer om man har tillräckligt gott omdöme för att rösta? och varför måste man bara vara 16 för att rösta i kyrkovalet? .. det är en svår fråga xD
    bra text iaf fanny !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s