Ska det finnas betyg i den Svenska skolan? Från vilken årskurs i så fall?

Jag är en av nästan 120 8:or i Helenelundsskolan, Sollentuna, och eftersom betygen påverkar mig så pass mycket bestämde jag och några klasskompisar oss för att gå till valstugorna utanför Sollentuna Centrum. En måndagseftermiddag gick vi dit och pratade med politiker från alla riksdagspartierna. Vi ställde alla varsin fråga och här kan ni se vad politikerna svarade på min fråga.

I allmänhet var de borgerliga partierna mer positiva till betyg. Moderaterna vill t.ex. ha betyg från årskurs 6 för att man ska kunna mäta sina kunskaper utan att det blir någon stress de sista åren. Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna likaså. Kristdemokraterna vill även ha fler betygssteg för att ge större individualisering och för att alla ska ha något att kämpa mot.

De rödgröna var däremot ganska oense i betygsfrågan. Vänsterpartiet vill inte ha betyg överhuvudtaget eftersom de tycker att det är en onödig stress och för att de inte tycker att det är en rättvis metod att betygsätta elever med eftersom betyget beror i en så stor utsträckning på vilken lärare man har eller har haft. Socialdemokraterna vill ha betyg redan i mellanstadiet för att man ska uppmuntras att kämpa från tidigare år och Miljöpartiet vill att man ska få betyg i årskurs 7. Innan dess vill Miljöpartiet ha ett skriftligt omdöme som ska ge eleven och föräldrarna mer än bara en siffra.  

Om jag ska säga vad jag tycker så håller jag med de borgerliga partierna som vill ha betyg från årskurs 6. För visst, det skulle vara skönt att slippa betyg och lära sig saker bara för att det är roligt och intressant. Men livet är inte en dans på rosor och jag tror att många fler skulle skolka om man inte har betyg eftersom det ändå inte skulle göra någon stor skillnad. Hur många skulle egentligen dyka upp på nationella proven eller den långrandiga mattelektionen? För som skolsystemet ser ut just nu påverkar dina slutbetyg i nian ditt liv i en ganska hög grad. Det är klart att du kan skriva högskoleprovet eller på andra sätt rätta till dina ”misstag” som du gjorde i tonåren, men det kan ju rent ut sagt vara ett helvete, för vem vet hur det går där. Det kanske till och med går ännu sämre än vad det gjorde för dig i grundskolan! Eftersom du inte har allt fräscht i minnet.

Det värsta med betyg enligt mig är stressen. Nu förtiden finns det tillräckligt mycket att oroa sig för, även utan betygen. Du har faktiskt bara två år på dig att få så pass bra betyg att du kommer in på det gymnasium du vill, kanske den högskolan eller universitetet, får det jobbet du vill ha så att du tjänar mycket pengar, så att du till sist kan leva som en lycklig pensionär. Och Två år kanske låter mycket, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att tiden går fortare när man blir äldre… Men betygen sporrar däremot många att verkligen kämpa i skolan, och det är ju väldigt bra. Så jag tycker att vi ska ha betyg men med fler betygssteg än idag, så att alla får ett betyg som stämmer på  sig själv och sina kunskaper.

 Ett sista litet argument för varför vi ska ha betyg är; varför inte? En liten bokstav eller siffra ska inte påverka hur du mår eller din skolinsats. Men att det inte ska göra det betyder inte att det inte gör det. Men det är ändå ditt val, vad du gör av kunskapen som under nästan 20 år bankas in i ditt huvud. Det är klart att om du får ett bra betyg så är det större chans att cheferna väljer just dig. Men det löser sig även om det inte blir så. För du bestämmer. Det är ditt liv.

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ska det finnas betyg i den Svenska skolan? Från vilken årskurs i så fall?

  1. Malin says:

    Jättebra text!!! med en intressant fråga som påverkar oss som gå i skolan, det gör en mer engagerad att fortsätta läsa.
    Tycker du att vårat nuvarande betygssystem är bra eller anser du att man bore ändra skalan?

  2. Klara Palm says:

    Jag tycker att man ska ha betyg, men jag vill ha en skala med fler betygssteg så att betyget “passar” på alla elever:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s