Ska Sverige byta till euro?

Vi kan alla känna igen oss i problemen som uppstår så fort man lämnar Sverige och är tvungen att byta till deras valuta. Hur pinsamt känns det inte när man tvingas be servitören peka ut rätt sorts mynt efter att man ätit på restaurang? Eller hur man måste stressa för att hinna växla sina svenska kronor innan gaten stänger? Allt detta får en att fundera om det inte är dags att byta till EU:s valuta. Att byta skulle definitivt göra saker enklare under semestern, men är det värt det? Vi har haft den svenska valutan i över 150 år och känns det inte lite speciellt, unikt att vi har vår egen valuta?Det finns många åsikter i frågan så jag bestämde mig för att ställa den frågan till politikerna valstugorna vid Sollentuna Centrum och fråga partierna om deras åsikt. I det här inlägget ska jag berätta hur de svarade.

Det var en solig eftermiddag och alla de stora partierna fanns på plats, först gick jag till Moderaternas valstuga. De tyckte att Sverige skulle byta till euro, att det stärkte gemenskapen med EU och att det var bra att ha samma priser som dem, att det ingav trygghet. Men de betonade samtidigt att vi skulle vänta tills vi var redo och att en folkomröstning skulle äga rum innan ett beslut fattades.

  Centerpartiet var inne på ett liknande spår och även fast de inte ville att vi kulle byta just nu men de tyckte att vi skulle has en folkomröstning så att folket fick något att säga i frågan. Vänsterpartiet tyckte inte att byta till euro var någon bra idé. De menade att vi har det bra som det är nu och informerade mig också om att i alla länder man bytt till euro hade priserna höjts.  

 Socialdemokraterna och folkpartiet var ense i denna fråga då båda ville byta till euro och tyckte att det var av stor vikt att Sverige inte blev utanför i EU och att vi inte skulle motarbeta vårt samarbete genom att fortsätta med vår egen valuta. När jag pratade Kristdemokraterna så fick jag inte helt klart för mig varför de ville ha kvar kronan, men kvinnan jag pratade med tyckt att det var ”mysigare” med egen valuta.

   De som hade starkast åsikt i frågan var utan tvekan miljöpartiet. De var starkt emot euro och om de hade fått bestämma så hade Sverige inte ens gått med i EU. De tyckte att vi skulle få bestämma över skatten själva.

Min åsikt är att vi ska behålla kronan, jag gillar att vi har en egen valuta. Jag tycker att det känns lite speciellt att vi inte har samma valuta som många andra, att det ger oss lite mer integritet. Att vi behöver växla under semestern tycker inte jag gör så mycket.

   När jag reser utomlands och ska köpa något tänker jag alltid ”3 dollar, det blir ungefär 24 kronor” och jag tycker att det skulle kännas helt fel om man tvingades tänka så här hemma, i Sverige. Jag bryr mig faktiskt inte ett dugg om att det främjar våra relationer i EU. Vi skickar redan soldater att dö till Afghanistan för deras skull. Det är många andra länder som inte har euro som är med i EU ändå.   

   Det är väldigt mycket att tänka på när man ska fatta ett beslut som det här, det är inte bara att byta över en natt och sen är det klart. Det skulle kosta Sverige ganska mycket pengar som annars kunde ha använts till andra saker som forskning eller miljön. Vad jag försöker säga är att det skulle ta för lång tid för Sverige att anpassa sig till euron, fördelarna väger helt enkelt inte upp nackdelarna.

Av: Ida Eriksson

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ska Sverige byta till euro?

 1. Elvira Lundin says:

  Väldigt bra skrivet, Ida! 😀 Oerhört bra intrig där du med dina frågor utlöser läsarens tankar och spekulerande, för att sedan avsluta med att klargöra din egen åsikt. =)

 2. Ida says:

  Man tackar, man tackar =]

 3. Malin says:

  Jag håller med dig om att vi borde behålla den svenska kronan för det känns, precis som du säger lite speciellt, och då får vi ha våra egna “kändisar” på våra sedlar, rpecis som de ser ut nu.

  Jättebra text!!! :):):):) Alldeles lagom lång, man orkar läsa hela vilket är jättebra!!! 🙂

 4. Ida says:

  Vad roligt att du gillar den!
  Ja, visst är det alltid lika kul när man ska köpa glass och ser Selma Lagelöf och Nils Holgersson le mot en 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s