Republik eller monarki?

Republik eller monarki? Det var min fråga till representanterna av de olika partierna när vi besökte dem en måndagseftermiddag vid Sollentuna centrum. Många sa att det var deras personliga åsikt, inte hela partiets men jag tycker att detta är en viktig fråga som de borde ta på större allvar. Till min förvåning så var de flesta för monarki vilket är det vi har i Sverige just nu. Det vill säga att vi har en kung, tronen går sedan i arv. Det svenska arvkungadömet infördes av Gustav Vasa. Kungen representerar vårt land, han öppnar bl.a. riksmötet och besöker andra länder för att Sverige ska få ett bra förhållande till omvärlden.  Och så har vi republik. I en republik så är stadschefen framröstad, folket har röstat fram vem de vill ska bli deras representant eller president som det heter. Ett exempel på ett land med republik är USA där Barack Obama är president.

Detta var vad de olika partierna ansåg om frågan. Centerpartiet var för monarki de sa att monarki var en mysig tradition som vi borde bevara. Kristdemokraterna tycker att vi ska ha kvar monarkin, de anser att kungafamiljen gör ett bra jobb och är bra representanter för Sverige. Folkpartiet är för monarki. Ett svar som förvånade mig var Miljöpartiets, de sa helt enkelt att de skiter i den frågan. Miljöpartiet tyckte inte att det var en fråga som berörde dem. Jag börjar få känslan av att Miljöpartiet endast bryr sig om miljön och inget annat. Då kan man ju fråga sig hur det skulle gå om de vann riksdagsvalet nu i höst. Moderaterna tycker att det är bra som vi har det just nu men det är väldigt odemokratiskt .

Socialdemokraterna gav många olika åsikter. En var för monarki pga. Att det inte var någon börda. En annan var emot monarki, hon tyckte att statschef är en roll som folket borde få med att rösta om. Sedan mejlade jag till en person i socialdemokraterna för att få veta lite mera om var exakt socialdemokraterna tycker och hon svarade så här stod det i deras partiprogram: “Politiska uppdrag och tjänster inom offentlig förvaltning måste stå öppna på lika villkor för alla medborgare. Som en konsekvens av dessa generella krav på samhällsförvaltningen vill socialdemokratin också verka för att monarkins arvsprincip avskaffas och ersätts av en republik, där statschefen direkt eller indirekt väljs av folket. Denna förändring förutsätter, som alla demokratins förändringar, en majoritet bland befolkningen”. Alltså är socialdemokraterna för republik.

Jag tycker att vi borde avskaffa monarkin och införa republik för att Sverige ska ju vara en demokrati och det är ju hur odemokratiskt som helst att tronen ska gå i arv. Om man har republik så får ju folket rösta vem som ska bli stadschef det tycker jag är mycket mer demokratiskt.

This entry was posted in Demokratibloggen år 8, Min valfråga and tagged . Bookmark the permalink.

16 Responses to Republik eller monarki?

 1. Fanny (Admin) (=_=) says:

  MONARKI!!!!

 2. Anna says:

  Varför vill du ha monarki?

 3. Anna says:

  Men Fanny, Varför är kungen cool?

 4. Anna says:

  gör han väll inte, nämn ett exempel (ett BRA exempel)

 5. Anna says:

  vi kan väll lika gärna ha en president på pengarna och i tv?

 6. Anna says:

  Vem gillar inte USA?

 7. Anna says:

  …VI MÅSTE DUMPA KUNGEN!!!

 8. Fanny ( Den super coola Admin) says:

  ha ha..

 9. Fanny ( Den super coola Admin) says:

 10. Carin says:

  “mysig tradition”.. lol ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s