Utvärdering i textilslöjd av klänning av Klara

 Jag har tillverkat en klänning under vårterminen -10 i textilslöjden. Det har varit ett roligt och väldigt lärorikt arbete, jag ska berätta hur jag gjort och vilket resultat jag fick.

 Först bestämde jag vad det var jag ville göra och hur plagget skulle se ut. Det blev en klänning och jag bestämde mig också för att brodera ett blommönster och att inte ha resår längst ner på klänningen så som det framställdes i beskrivningen. Sedan var det dags att välja tyg. Jag ville egentligen ha ett ljusblått, somrigt tyg, men när det inte fanns tillgängligt blev det istället ett turkost trikå tyg som fungerade lika bra.

 Efter det så tog jag stuss-, midje- och bystmått för att kunna bestämma storlek på plagget. När jag visste vilken storlek jag behövde ha ritade jag av mönsterdelarna på mönsterpapper och förde över dem på tyget. Jag klippte sedan ut delarna och jag försökte vara väldigt noggrann med eftersom jag av erfarenhet vet att det kan bli stora problem om man har en mönsterdel med vågiga, hackiga eller ojämna kanter. Jag strök fast mellanlägget längs halsringningen , sen var det bara att sätta sig ner och brodera. Vilket visade sig vara betydligt mer tidskrävande än vad jag trodde.

 Jag började med att sy ihop axelsömmarna på livet, räta mot räta, med en elastisk söm och ett band så att tyget inte vrider sig och sedan nålade jag halsringningen och sydde med en vanlig raksöm. Putsade sömsmånen och pressade halsringningen gjorde jag också. Efter det sydde jag sidosömmarna på livet med en elastisk söm och sydde i rynktrådar i båda ärmarna. Sedan nålade jag fast den ena ärmen och sydde fast, även den med en elastisk söm. Jag var däremot tvungen att byta söm mitt i eftersom det var väldigt svårt att sy med den elastiska sömmen på den rynkade delen av ärmen. Nästa lektion var det bara att sy fast den andra ärmen. Sedan sydde jag sidosömmarna på kjolen och nålade ihop den med livet. Sedan sydde jag ihop kjolen och livet och sydde kanalen under bysten med hjälp av en förstärkt raksöm. Till sist så fållade jag klänningen med en tvillingsöm och trädde i resåren i resårkanalen och klänningen var klar!

 Klänningen blev som jag planerat, kanske en aning stor, men hellre för stor än för liten. Jag tycker att jag har sytt bra, alltså rakt och fint. Det blev en snygg klänning. Brodyren var tidskrävande, men den lönade sig för jag tror att utan den hade klänningen blivit ganska ”tråkig”. Jag tycker också att färgen på tyget(turkos) och färgen på brodyrtråden(mörkblå) passar väldigt bra ihop. Och den är skön, det tycker jag är väldigt viktigt för annars vill man inte ha på sig plagget.

 Jag har lärt mig mycket den här terminen. Jag kan nämna några saker; Att klippa ut delar ekonomiskt, att sy rynktrådar och ett antal olika termer som t.ex. vad pressa sömsmånen betyder. Men framförallt har jag utvecklat mina kunskaper inom de områden jag kunnat från tidigare år.

 Om jag ska ge ett tips till mig själv är nog att planera tiden lite bättre så att jag inte får ont om tid på slutet. Och jag tycker att jag har uppnått målen för år 7. Och om jag ska säga något jag kan förbättra så skulle jag nog kunna bli lite mer självständig.

This entry was posted in Beskrivningar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s