Alexander den store av Ida

Alexander den store är en av världshistoriens största erövrare. Under sin livstid tog han över Persien och Egypten och intog otroligt mycket mark, han lyckades göra Makedonien till Europas stormakt. Historien om hans liv är en otrolig berättelse som tål att berättas om och om igen!

Kung vid tjugo

Alexanders far var Filip II av Makedonien. Han blev mördad under en bröllopsfest när Alexander var 20 år och det tvingade honom att bli Makedoniens nye kung. Mördaren var inte hittad men det finns teorier om att det vara Alexander och hans mor Olympia som låg bakom det.

   Hans pappa hade erövrat mycket land och på det viset fått många unga män på hans sida som han kunde träna upp till elitsoldater. Det ledde till att Alexander hade en stridsklar armé, redo att gå till anfall eller försvara sig vid en attack när Alexander steg upp på tronen. Han van många stora slag och erövrade mycket land som gjorde att Makedonien växte till det största och klart starkaste landet i Europa.

Fälttåget till Persien inleds

Det var Filip II, Alexanders far som hade lagt planerna för anfallet mot Persien. Han sade att det var för att hämnas på Dareios I och Xerxes I, två persiska storkungar för det de hade gjort mot grekland under 480 och 490 f.Kr. men den mest troliga teorin var att han ville ta över perserriket innan någon annan gjorde det.

   Efter att Alexander snabbt lånat både soldater och pengar bar det av mot dagens Albanien för att tysta ner några Illyriska rebeller. Det var snabbt avklarat och han tågade genast vidare till den Grekiska staddstaten Thebe som gjort uppror mot makedonierna. Alexanders armé på 40,000 män övertog lätt staden och tvingade folket till lydnad. 40,000 män var dock inte hela hans armé och med hela samlad (ca 48,000 män) tågade han av mot Persien.

Alexander krossar allt motstånd

På hans fälttåg mot Persien som gick genom Grekland Turkiet och ända bort till Indien var Alexander överlägsen. Perserrikets armé saknade en modern uppbyggnad. Alexanders armé klarade lätt av dem med sina elitsoldater. De försökte ta in nya krigare från öster men Alexander hade redan segrat.

Massbröllop för fredens skull

I takt med att riket växte förstod Alexander att risken för inbördeskrig var överhängande och att något måste göras åt saken. Därför uppmuntrade han bröllop mellan perser och makedonier, man kunde ju inte slåss mot som egen familj. År 324 f. Kr i staden Susa anordnade han till och med ett massbröllop. 10,000 av hans soldater var gifta med persiska kvinnor och själv hade han tre persiska fruar, alla döttrar till mäktiga män.

Armén ger upp

Efter flera år av erövrande nådde det tillslut Indien, Alexander hade fått storhetsvansinne och tänkte ta över världen. Men hans soldater hade fått nog. De var trötta och rädda, det nya landet var utanför deras kunskap och de nya djuren skrämde dem. Armén lyckades tillsammans att övertala sin ledare att vända hemåt.

Alexander dör ung

Vid 33 års ålder dör Alexander av en febersjukdom och Makedoniens storhetstid är över. Alexander son blir mördad av Kassander och riket delas upp i fyra stater mellan hans generaler. Seleukos I fick Mesopotamien och Iran, Ptolemaios I Soter fick Egypten, Lysimachos fick mindre Asien och Thrakien. Den sista delen av Alexanderväldet tog Kassander, mördaren av Alexanders ende son.

Källa: Läsebok i historia 1 och Levande historia 7

This entry was posted in Antikens Grekland, Faktatexter and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s