Slavarna I Antikens Grekland Av Anna

Slavarna i Grekland

Det finns mycket åsikter om slavar, är det bra eller inte? Personligen tycker jag inte att man ska ha slavar. Att man ska köpa någons annans liv för att själv få det lättare är oerhört själviskt. Ordet slav kan man tolka på olika sätt men för mig är det ett sätt att tjäna pengar och kraft på, men även ett sätt att få bossa och förnedra en annan människa utan att åka fast. Jag har valt att skriva om slavar därför att jag helt enkelt tycker att det är intressant.

 

Allmänt om slavar

Slaveriet i det antikens Grekland varade mellan ca 700-talet f.kr. till ca 200-talet f.kr. Det var många som ansåg att man var född till slav och att det var ens öde, Förnäma greker ansåg att man inte borde få betalt för arbete. De gillade inte tanken på att arbetaren var beroende av någon pga. Sin lön. Och andra orkade helt enkelt inte arbeta, och kände sig mäktiga över att ha någon att bossa över. Slavarna fick göra arbeten som att ta hand om åkrarna, ta hand om hemmet och vissa var t.o.m. betjänt till sin herre. Man kulle kunna säga att slavarna skötte hela hushållet. En stor del av befolkningen på den har tiden var slavar.

Hur man skaffade slavar

Man kunde få tag på slavar på många olika sätt det vanligaste var genom krig. Detta var vad filosofen Aristoteles sa: ”Kriget är på sitt sätt ett berättigat medel at förärva slavar, eftersom här förekommer samma jakt som man bör bedriva mot vilda djur och människor, som trots att det är födda till att lyda ändå vägrar att finna sig däri.” Om en soldat blev besegrad men skonats till livet blev den besegrarens slav. Man kunde också köpa slavar på torget, Vissa sålde sina barn om de ansåg att de inte kunde ta hand om sina dem, detta hände oftast för flickor. Man kunde även sälja sig själv om man inte hade råd med mat och kläder.

Slavarna i Aten

Slavarna i Aten var för det mesta inte greker utan personer från utlandet. Man såg ner på slavarna de fanns där för att tjäna. Atenarna ville därför inte ta bort slaveriet. Man var beroende av slavarna. En gång i månaden hade man en ”slavmarknad” där kunde man köpa och sälja slavar. En husslav var som en i familjen, de behandlades rätt så bra. De frigavs även ibland. Det var de rika som hade mest slavar. Köpmän och hantverkare hade även mycket slavar i sina företag. Slavarna som arbetade åt företag fick oftast lite betalt, då jobbade man bättre. Vissa slavar sparde även ihop så att dom kunde köpa sig fria. Man kunde även var slav åt regeringen, de slavarna fick bra betalt och skötte sig själva. Slavarna som jobbade åt regeringen var oftast gatusopare, polis eller skrivare. Man kunde även jobba i gruvor de slavarna behandlades värre än djur. Jag tycker att om man nu behövde en slav kunde man köpa en som sålde sig själv. Om man säljer sig själv är man ju inte tvingad att vara slav, om ens herre sålde en så hade man ju inget val. Husslavar var ju ändå nästan som ett hembiträde eller en betjänt är nu, man hade egen fri tid.

 

Slavarna i Sparta

Slavarna i Sparta hade ungefär det lika som i Aten fast i Sparta var ca 200 000 av invånarna heloter. Heloter var inte spartaner utan det var folket som ägde åkerjorden som spartanerna hade tagit över. Heloterna fick arbeta på åkerjorden och blev som spartanernas slavar. Man fick inte lämna den plats som de hade blivit tilldelade. Heloterna kunde också vara med vid krig som roddare på krigsfartygen och som medhjälpare i krigen. Spartanerna kunde ibland förklara krig mot heloterna så de kunde döda dem som vågade göra invändningar.

I Sudan förekommer det fortfarande slaveri även fast det är förbjudet. Kanske har man mer respekt för dom nu? Jag har ingen aning men jag tror att det alltid kommer att finnas slavar någonstans på jorden, vi människor är tjatar alltid om att ”alla är lika mycket värda” men hur kan det då komma sig att det fortfarande förekommer slaveri? Och vad kommer vi göra i framtiden för att motverka att lite fattigare människor motvilligt gör skitjobbet åt rika? Jag tycker absolut inte att det är okej att köpa ELLER sälja en annan människas liv, varken nu eller då.

Källor: Läsebok 1, so boken, wikipedia

This entry was posted in Antikens Grekland and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Slavarna I Antikens Grekland Av Anna

 1. Carin says:

  jättebra text! engagerat och intressant skrivet. jättebra!!!

 2. sofie says:

  väldig bra text men om man ska berätta till exempel vad slavarna gjorde efter dom gjort sina slavuppgifter ialla fall vad gjorde dom då på fritiden om dom hade det? Kunde slavar få straff om dom vägra göra uppgifterna?

  • Cecilia says:

   Hej Sofie!
   Kul att du har hittat min gamla elevs Annas text om slavarna i Grekland. Slavar hade inte mycket fritid och de blev absolut straffade om de inte gjorde sina uppgifter. De måste alltid fråga sina ägare om lov att göra olika saker och de kunde ju t.o.m. säljas om det inte passade. Men trots det kunde vissa slavar faktiskt bli rika. Deras ägare kunde t.ex. låta dem öppna en affär, så kunde slaven och ägaren dela på vinsten sedan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s