Olympiska spelen av Johan

Jag har valt att fördjupa mig i antikens OS för att det är världens största sportevenemang. Antikens OS har gått närmare bestämt över 250 gånger, och då har det även ställts in flera gånger för krig. Men hur började detta enorma sportevenemang och varför?

 OS förkortning för olympiska spelen var en stor föreställning i antikens Grekland där olika greker tävlade mot varandra i olika grenar. Det äldsta spelet var förtecknat till år 776 f.kr. OS hölls till Zeus ära, så kämparna tävlade för att ära Zeus men självklart för att man vart rikligt belönade. Man tävlade i 10 olika grena, det var kappridning och kappkörning med hästar. Det var femkamp, löpning, längdhopp, brottning, diskus, spjutkastning, löpning (igen) och boxning. Kvinnorna var inte tillåtna att titta på spelen, man kunde bli hårt straffad för det så stor klasskillnad var det i antikens Grekland. Männen som vann fick en olivkrans gjord på det heliga trädet vid Zeus tempel, men man blev även rikligt belönad av sin hemstad för att man gjort stadens namn känt. Antikens tävlanden de var inte som dagens elitidrottare utan soldater eller vanliga bönder, alltså är det mycket lägre klass på spelen då men det var säkert fortfarande lika underhållande som nu. Alla tävlanden tävlade nakna mot varandra (ganska konstigt). Kvinnorna var inte tillåtna att kolla och absolut inte tävla. Under de olympiska spelen var alla krig inställda, men det finns fortfarande vissa undantag. Man tror att spelen började genom att några människor samlades var fjärde år och att denna ritual växte.

 OS har genom alla tider varit en samlingspunkt ungefär som teater. Nr tävlanden från olika hörn av världen samlas för att tävla mot varandra så bildas en gemenskap, och självklart folk älskar att se tävlanden från sitt eget land kämpa för kung och fosterland.

   Det finns några skillnader mellan OS då och nu men de är inte stora t ex elitidrottare var inte tillåtna i spelen förrän år 1976, och kvinnorna fick börja tävla några år senare.

   OS har växt genom årtusenden nu förekommer det även vinterspel, men de är inte i närheten så stora som sommarspelen.

   Televisionen har revolutionerat idrotten genom att man kan kolla på det vare sig man är hemma i soffan eller på stadion. Den har faktiskt gjort OS till det den är idag, OS skulle inte vara lika stort om inte televisionen funnits.

Källa: Levande historia 7 och Wikipedia

This entry was posted in Antikens Grekland, Faktatexter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s