Diskriminerande åldersgränser av Malin

När Stephenie Meyers första bok i Twilight serien blev film var det många som reagerade på att åldersgränsen blev femton år när åldersgränsen i t.ex. U.S.A. blev tretton år.

När en film har åldersgränsen elva år i Sverige så får ett barn som är sju år se på den med en vuxen. Jag kan hålla med om att det är överdrivet att ett sjuårigt barn ska få se på en action film, men borde man inte kunna anpassa åldersgränserna lite bättre?

Jag har också lagt märke till att ”kill- filmer” som t.ex. Sagan om ringen får lägre åldersgränser än ”tjej- filmer” som t.ex. Twilight. Anser censorerna att tjejer är ”svagare” och ”ömtåligare” än killar? Bara för att man är fysiskt svagare betyder väl inte det att man är mentalt svagare?            Snarare tvärt om.  

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder men om med tanke på det här så tror jag att det mest är ett ansikte utåt som inte riktigt stämmer när man börjar rota lite.

Det borde ligga mer på ens eget (och ens föräldrars) ansvar att bestämma vad borde se på, alla är ju olika känsliga för olika saker och man vet ju själv vad man inte borde se.

Visserligen så klipper man inte filmer längre för att ta bort saker som man anser olämpliga men jag tycker fortfarande att man dröjer sig kvar vid gamla lagar och att man borde försöka modernisera sig lite.

Du tycker kanske att jag har hakat upp mig på Twilight men det var det som fick mig att reagera.

This entry was posted in Insändare and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Diskriminerande åldersgränser av Malin

  1. Klara Palm says:

    Så sant, så sant, åldersgränserna kan verkligen vara diskriminerande!:(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s