Michael Joseph Jackson av Ivar

Michael Jackson föddes 1958 i Gary, Indiana. Han föddes i en familj av musik. Hans pappa Joseph ’Joe’ Jackson hade redan skapat ett band med sina tidigare söner som hette The Jackson 5. Michael Jackson deltog i The Jackson 5 och som han utvecklades fick han snart sin egen scen och började som solo artist och blev då med åren större och större. Han släppte låtar som Billie Jean, Thriller, Beat It, Man In The Mirror osv.

Barnstjärnan

Michael Jackson uppträde på en julshow med sin bror Marlon i skolan i Gary, då såg man vilka talanger de var. De fick vara med i gruppen Jackson Brothers som deras äldre bröder Jackie Tito och Jermaine hade startat. De började som congas och tamburin spelare. Michael fick senare i bandet vara dansare och bakgrundsångare. Men vid åtta års ålder tog han och hans äldre bror Jermaine platsen som frontsångare och gruppen bytte namn till The Jackson 5 och släppte singlar som I Want You Back, ABC, The Love You Save och Il Be There. Och 1975 åkte gruppen iväg och lämnade Motown.

Ungdomsåren

Det som inte fick hända hände. 1975 splittrades gruppen The Jackson 5. Bröderna som hade blivit stora ville gå längre. De fick då ett skivkontrakt med Epic Records men Jermaine bestämde sig för att sluta i Jackson 5 och satsa på en solokarriär i Motown. Gruppen som då bytte namn till The Jacksons kände sorg men de kunde ju inte sluta nu så Michaels yngre bror Randy fick hoppa in i Jermaines ställe. Efter namnbytet började The Jackson åka runt på en internationell turné. Michael som då var låtskrivare släppte sex nya album och varav tre stycken hit singlar Shake Your Body, This Place Hotel, Can You Feel It. De släppte också Blame It On The Boogie, Things I Do For You, Lovely One och State Off Chock. Michael fick erbjudandet att vara med i en musikal som hette The Wiz  och i den fick han vara fågelskrämma. Han fick sedan ett skivkontrakt och med soloalbumet Off The Wall släppte låtarna Rock With You och Don’t Stop Til You Get Enough. År 1979 var Michael Jackson tvungen att operera hela näsan för att han kunde inte nå de sina toner och inte andas så bra. Han var då 20 år gammal.

Thriller

Michael Jackson gjorde soloalbumet Thriller med Epic Records sju av singlarna han släppte nådde topp 100 listan i U.S.A. bland dom låtarna var Billie Jean, Beat It och Wannna Be Startin Something som blev världens mest sålda skiva genomtiderna och sålde över 104 miljoner exemplar. Michael och Jackson 5 släppte tidigare låten Someone In The Dark till filmen E.T och fick en Grammy för Best Album For Children. Thriller blev större runt om i världen och Michaels advokat ville förmedla världen hur svårt det var för Michael och de gjorde filmen The Making Of Michael Jacksons Thriller som sålde 350 tusen exemplar i U.S.A. och gjorde musikvideor till samt Thriller, Billie Jean och Beat It och blev världens mest sålda musikvideo på VHS.

Olyckan och We Are The World

I början av 1984 var Michael med I en Pepsi reklam med The Jacksons och ramlade och fick ljus och strålkastare över sig och fick andra gradens bränn skada och låg på sjukhus i ungefär en månad men efter olyckan var han snabbt på bena igen och träffade USA.:s dåvarande president för att ta emot ett pris för välgörenhets engagemang och donation för över 50 miljoner dollar.

1985 skrev Michael Jackson sången We Are The World som han skulle göra med Lionel Richie. De skulle hjälpa i Afrika och tjänade 20 miljoner som de donerade till svältande och hemlösa barn. Michael jobbade sedan med Paul McCartney och gjorde hitsinglarna The Girl Is Mine och Say Say Say och blev en god vän med Paul McCartney. Vänskapen skulle inte hålla så länge. Paul berättade för Michael om alla berömda låtar de har gjort och att en katalog skulle släppas med de kändaste låtarna världen runt Michael visade stort intresse och bestämde sig för att köpa katalogen vad det än kostade. Paul ville bryta överenskommelsen men sa inget utan han kontaktade Yoko Ono och sa att dom kunde dela på pengarna men Yoko ville inte och Michael köpte katalogen för 47,5 miljoner som innehöll runt tusen låtar.

Sjukdom och ”Bad”

Michael Jackson fick i början av 1986 en hudsjukdom som gjorde så att hans hud tonades och blev ljusare. Om ni har sett musikvideon Thriller ser ni att han har en väldigt stark svart hudfärg det är för att delar av hans hud på kroppen har lossnat och hans sminkare var tvungen att sminka svart på han senare blev det bara värre och värre och till slut var de tvungna att sminka hela kroppen men de gjorde inte det så de sminka vitt istället. På grund av sjukdomen tålde inte Michael solljus på samma sett som tidigare. Om han skulle få starkt solljus på sin hud skulle han få cancer.

År 1987 gjorde Michael Jackson sin tredje soloskiva ”Bad” och han åkte på världsturnén Bad World Tour med hit singlarna  Smooth, Criminal, Billie Jean, Bad, Thriller med mera. Turnén blev lyckad och det var ut sålt världen om han började sin turné i Japan och fortsatte med femton länder till. Michael gjorde nu låten ”Man In The Mirror som han uppträde med på Grammy galan och vann en Grammy för bästa låt och låtskrivare han fick nu smeknamnet KING OF POP.

Dangerous

Michael gjorde på 1900-talet världsturnén Dangerous som han uppträde med alla sina hitsinglar och släppte albumet Dangerous som sålde över 11 miljoner exemplar detta blev lyckat och det var den största och bästa turnén han någonsin gjort och han skrev också låtarna Black Your White, Jam, Heal The World och Will You Be There som nådde folks hjärtan turnén slutade och när Michael kom hem gifte han sig med Lisa Marie Presley 1994 som sedan skilde sig 1996 pågrund av den hårda tiden i hans liv med att han blev anklagad för våldtäkt osv.

HIstory och Blood On The Dancefloor

Michael släppte sin dubbel hit skiva HIstory där hans 15 hitlåtar var det blev bland dom mest sålda i världen runt 80 miljoner dollar och släppte They Don’t Care About Us och Earth Song. Han under det här gifte sig med  Debbie Rowe som han fick två barn med det första Michael Joseph Prince Jackson Jr. Som är född den 13 februari 1997 och Paris Katherine Jackson född den 3 april 1998. Han släppte undertiden Blood On The Dance Floor och släppte hiten You Rock My World.

KING OF POP DÖD

Michael Jackson omkom år 2009 den 23 juni. Innan Michael dog skulle han göra den sista och största turnén This Is It. Han förmedlade detta den 24 februari 2009 och två veckor efter han dog skulle den stora turnén börja i London där alla biljetter såldes under fem minuter. Nä Michael fick hjärtattack förmedlades det direkt till polisen och runt om i världen och pop stjärnan åkte in på sjukhus i Los Angeles och så fort någon hörde detta åkte de till sjukhuset och så var det runt om i världen också de samlades i grupper och grät och hoppades tillsammans under ett dygn var det runt 100 tusen som var ute runt sjukhuset och sjöng och grät så han skulle höra men det förgäves för pressen och doktorerna förmedlade till världen den 23 juni på eftermiddagen och hela världen var i tystnad ingen kunde tro att det var sant. Ingen visste hur begravningen eller någonting skulle gå till det kom så plötsligt men hans bröder och mor känner Michael och han älskade sina fans dom bestämde sig för att göra en avskeds ceremoni där alla plus bröderna och mor och barn fick gå på i Madison Square Garden i sorg och dom skulle också ha en privat begravning med bara nära och kära till Michael man kommer aldrig glömma den store den bästa Michael Joseph Jackson KING OF POP.

Källa: Wikipedia

This entry was posted in Faktatexter, Musik och kändisar and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Michael Joseph Jackson av Ivar

 1. Johan says:

  Bra text Ivar! Michael Jacksson är ju ett ganska aktuellt ämne nu!

 2. Markus says:

  Fint skrivet Ivar, jag tycker själv om Michael Jackson. Synd att han dog 😦

 3. Anna says:

  bra skrivet, han var vår tids största och mest talangfulla artist. Blir nästan tårögd när jag läser sista stycket! För mig kommer han alltid att vara THE KING!<3

  • Emelie says:

   Haha Anna! När man läser ditt kommentar förstår man att du typ är Michael Jacksons största fan!XD

   Föresten jätte bra text Ivar, jag gillar inte Michael Jackson men din text var jättebra och intressant!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s