Mitt namn av Ida

Redan de första människorna hade namn, kanske inte de namn som är moderna nu, men vi har alltid haft ett sätt att hålla reda på vem som är vem med hjälp av ett namn. Nu ska jag berätta om mitt.

   Ida har används i Sverige ända sedan 1300-talet och kommer ursprungligen ifrån det forntyska namnet Iduberga som betyder den flitiga, den idoga eller den verksamma. Louise kom till Sverige på 1700-talet och det är en kvinnlig form av franskans Louis, det betyder berömd hjältinna.

   Ida är ett ganska vanligt namn, det är 46228 personer som heter Ida i Sverige och 211 av dem bor i Sollentuna. Namnet Ida blev riktigt modernt när tv-serien Emil i Lönneberga började visas.

   Båda mina namn fick jag av en anledning, Ida för att min mamma och pappa inte visste vad de skulle döpa mig till, så när de var på sjukhuset frågade de deras sjuksköterska vad hennes dotter hette och hon sa att hennes dotter hette Ida och de tyckte att det var ett så fint namn att jag fick heta det, det var först efter som de fick reda på betydelsen. Louise fick jag helt enkelt heta för att min moster heter Marie Louise.

   Jag har bara ett smeknamn, det fick jag ganska nyligen när Eira började kalla mig Starfighter, det är ett ganska bra smeknamn tycker jag. Jag har alltid tyckt att Ida passar mig, det är ett fint namn och jag skulle inte vilja heta något annat.

Källor: mina föräldrar, Wikipedia och scb.se

This entry was posted in Mitt namn and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Mitt namn av Ida

  1. Eira Birkhammar says:

    Tjusig inledning och även ett snyggt slut då du nämner mig, haha ;D May the force be with you, Starfighter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s