Marie Antoinette av Malin och Carin

Marie Antoinette var dotter till den tysk-romerska kejsaren Frans I, och Maria Teresia av Österrike.

Hon föddes år 1755, datumet är okänt.

Hennes mamma ville gifta bort henne till kronprinsen Ludvig XVI, som var fransman. Så hon skickades till Frankrike år 1770 när hon var 15 år gammal.

Hon blev väl mottagen. Blommor kastades framför hennes vagn, och barn dansade och sjöng till den blivande kronprinsessans ära. Marie Antoinette kände sig mycket hedrad över mottagandet, men trodde inte att hon skulle kunna leva upp till de förväntningar de hade på henne.

Hon trivdes inte så bra i början, hon var överbevakad, och vakter stirrade på henne var hon än gick, och hennes brev lästes noga innan hon fick dem.

Men Marie Antoinette blev till slut mer hemmastadd i Frankrike, och gjorde efter ett tag det franska hovet mer modernt på kort tid, och genom det skaffade hon sig genast många fiender. Hon var mycket modeinriktad och följde alltid dess utveckling, och genom det blev det till slut hon som styrde över all världens drottningars klädstil.

Marie Antoinette skapade sin egen värld vid lustslottet Trianon som hade en elegant förgylld grind dit bara hon hade tillträde. Det låg precis bredvid det kungliga slottet Versailles.

En tid senare blev hon förälskad i den svenska greven Axel von Fersen d.y. och bjöd honom på purjolökssoppa från den egna lantgården och ost från sitt eget mejeri.

Samtidigt växer oron i Paris, brödet kostar mer än vad en vanlig människa kan betala. Marie Antoinette vet inte vad hon ska göra, och isolerar sig på slottet Trianon.

Frankrike håller på att få slut på pengar. Finansminister Jacques Necker varnar Marie Antoinette för följderna. Hon tvingades inse att hon inte kunde få allt hon vanligtvis hade. Hon hade kostall av vit marmor och specialiserad personal för allt i trädgården. En råttjägare, en mullvadsvakt, koskötare… Allt kostade förmögenheter.

Den kalla vintern 1788 gör så att inga mattransporter kan komma fram till huvudstaden.

Ryktet sprids att drottningen skickar franska pengar till sin bror i Österrike. Hon har också spenderat en förmögenhet på ett diamantsmycke i tungviktsklassen.

Skandalen är ett faktum: Kejsar Napoleon hävdar att hela den franska revolutionen började med den så kallade halsbandsprocessen.

Våren 1789 är alla kaféer och butiker i gallerierna proppfulla. Tidningar rycks ur försäljarnas händer och man läser högt för dem som inte kan, tidningarna innehåller myter om drottningen.

1789 marscherar 8000 kvinnor ut till Versailles för att öppna sädesförråden och få svar på frågorna om svälten. De stormar slottet och tar allt förutom en liten byrå.

På natten mördas kungaparets privata vakt.

Folkmassan kräver att ”det kvinnliga monstret” visar sig, men utan familj. Marie Antoinette går ensam ut på balkongen. Några minuters tystnad infaller innan folket börjar skrika. ”Kungaparet till Paris!”

Med det menas att de ville fängsla kungen och drottningen.

Kungaparet fångas in, men ganska snart kommer Axel von Fersen och försöker rädda dem. Flykten blir en katastrof, och kungaparet återförs till Paris.

I januari 1793 avrättas Ludvig XVI.

Den 14 oktober samma år ställs Marie Antoinette inför rätta, hon för sin egen talan, ingen vill hjälpa henne. Drottning Marie Antoinette döms till döden och förs till giljotinen den 16 oktober 1793.

Marie Antoinette har inte gjort något betydelsefullt för oss idag, men hon används i filmer och som symbol. Slottet Versailles är idag museum, man kan åka dit och se hur det såg ut. Slottet har fått tillbaka många möbler, tavlor och annat som fanns där innan revolutionen. Men det finns fortfarande människor som äger föremål från slottet utan att veta om det.

This entry was posted in Faktatexter and tagged , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Marie Antoinette av Malin och Carin

 1. Malin says:

  jag tycker att vi är jätteduktiga men det verkar inte som om någon annan tycker det…

 2. Fanny (Admin) (=_=) says:

  Marie Antoinette är riktigt intressant! Viste ni att det finns en manga serie om henne?

 3. Carin says:

  Rosen från Verasilles? xD
  ok, är den bra?

 4. Malin says:

  Verkar bra…

 5. Malin says:

  Ingen aning… :#

 6. Carin says:

  fanny; okej, är anime serien eller filmen bra?
  malin; ok XD.

 7. Carin says:

  ingen har svarat på länge 😦

 8. Malin says:

  Nää…

 9. Fanny (Admin) (=_=) says:

  har inte sett klart filmen, anime eller läst klart mangan. men den är fint rita^^

 10. Fanny (Admin) (=_=) says:

  lol, jag har inga böcker hemma tyvär…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s