Mitt namn av Carin

Carin Elisabeth Lindquist

Allt har namn. Det finns inte en enda sak som man inte kan beskriva med ett ord. Men vad är ett namn? Ett ord som används för att identifiera ett föremål? Det är svårt att förklara. Namn är i alla fall otroligt viktiga. För vad är en sak utan ett namn? Så gott som ingenting. Men en sak är säker. Utan namn skulle världen vara helt annorlunda. Nu ska jag berätta om mitt namn.

Jag heter Carin Elisabeth Lindquist. Carin är en kortform av namnet Catarina och har grekiskt ursprung. Carina är även det latinska namnet på stjärnbilden Kölen. Namnet har använts sedan mitten av 1400-talet och betyder ’kärlek’, ’omtyckt’, eller ’ren’. Totalt sätt är namnet Carin ganska populärt i Sverige, det ligger just nu lite nedanför 100-strecket på topplistorna. Carin har namnsdag på samma dag som Kajsa, den 2 augusti. Det infördes i almanackan år 1901 och har funnits där sedan dess. Mitt mellannamn Elisabeth har hebreiskt ursprung. Det betyder ”Gud är fullkomlighet” och ”Gud är min ed”. Elisabeth är ett av de vanligaste namnen i Sverige, på andra plats efter Maria. Elisabeth har namnsdag 19 november.

Namnet Carin är ganska vanligt i min släkt. Just jag fick mitt namn för att min farmor hette det. Jag fick aldrig träffa henne, hon dog innan jag föddes. Därför valde mina föräldrar att döpa mig till det. Men även min pappas kusin hette Carin, eller Ulla Carin Lindquist. Hon var nyhetsankare på SVT2 och journalist vid Sveriges radio och Sveriges television. Under våren 2003 drabbades hon av den dödliga nervsjukdomen ALS. Under de sista månaderna av sitt liv skrev hon boken ”Ro utan åror” och gjorde dokumentärfilmen ”Min kamp mot tiden”.

Jag tycker att mitt namn passar mig. Jag skulle inte vilja byta, det skulle kännas konstigt. Jag har funderat på hur det skulle vara att heta något annat, men jag tycker inte att något annat skulle passa mig bättre. Jag tycker om mitt namn och det har jag alltid gjort.

Jag tror inte att det är många som skulle vilja byta namn. Man har det hela livet, från det att man föds, hela livet tills man dör. Man hör det varje dag. Det blir en del av en själv.

Källor: Mina föräldrar och Wikipedia

This entry was posted in Mitt namn and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Mitt namn av Carin

  1. Malin says:

    Inledningen var jättebra och sättet som du avslutade texten på också!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s