Mangatips av Sara och Carin

Mangatips

Omslaget till den 12e och sista Death Note boken.

DEATH NOTE 

Light Yagami är en uttråkad toppstudent. Han är trött på att dag efter dag höra om nya stölder, mord och fall av misshandel och förstår inte hur människor kan bete sig som de gör. Ryuk är en uttråkad dödsgud som bestämmer sig för att göra något kul. Han tappar därför med avsikt ner sin Death Note till människornas värld. När Light plockar upp boken som faller ner på hans skolgård möts deras vägar. I boken Light plockar upp finns ett antal regler skrivna. Den första och viktigaste lyder “Den vars namn skrivs ner i den här boken kommer att dö om 40 sekunder”. Light tar det hela som ett dåligt skämt, men kan inte låta bli att ta med boken hem. Även om han har svårt att tro på vad som är skrivet kan han till slut inte låta bli att prova boken. Efter att ha dödat en man som höll skolbarn som gisslan och en man i färd med att våldta en ung kvinna blir han först förskräckt, men inser sedan något. Det här är hans chans att ändra på saker, hans chans att skapa en bättre värld. En värld där han ska styra och uppehålla ordningen – som gud.

Efter att ha börjat eliminera brottslingar får Light snart namnet “Kira”. Vissa hyllar honom som en frälsare som kommit för att för att rädda de från all ondska i världen. Den japanska polisen känner dock inte likadant, och bestämmer sig för att ta in den kände detektiven L som hjälp. Här börjar kampen mellan Kira och L. I Death Note serien finns 12 böcker på svenska, vilket är hela serien även på japanska. Tsugumi Ohba har skrivit serien och Takeshi Obata ritat bilderna.

 

Conan i sina två former – som barn och gymnasieelev.

MÄSTERDETEKTIVEN CONAN

Den talangfulle gymnasieeleven Shinichi Kudo blir förgiftad av några svartklädda män. Giftet får honom att han krympa så att han ser ut att vara sex år gammal, men mentalt är han fortfarande den 16-årige Shinichi. Han fortsätter att lösa detektivgåtor under det falska namnet Conan Edogawa, men måste varje gång hitta på något sätt att få alla att tro att det är någon annan som löst fallet, för att inte dra till sig uppmärksamhet från dem som förgiftat honom.

Ran Mori är 17 år gammal och går i samma klass som Shinichi. När Shinichi försvinner spårlöst efter att han och Ran varit på ett tivoli blir Ran väldigt orolig. Hon är nämligen kär i Shinichi, men hon vägrar erkänna det, varken för sig själv eller för någon annan. Ran har flertalet gånger varit nära på att avslöja Conan som Shinichi Kudo, men han har med nöd och näppe kunnat slingra sig undan. Som lille Conan flyttar Shinichi in hos Ran och hennes pappa, Kogoro Mori. Kogoro äger, trots att han är väldigt dålig på att lösa fall, en detektivbyrå, och Conan hoppas på att hitta information om de svartklädda allt eftersom fallen rullar in. Conan hjälper Kogoro att lösa fallen, men får alla att tro att det är Kogoro som löst dem. I Conan serien finns 66 böcker på japanska, 57 är översatta till svenska. Gosho Aoyama har skrivit och ritat serien.

Naruto och hans vänner och lärare.

NARUTO

Naruto Uzumaki är byns största busunge, och hans betyg i ninjaskolan är så låga som de kan bli. Hans föräldrar dog när han var liten, och han har inga minnen från dem. Naruto har det svårt, han blir nämligen ignorerad av alla i sin by och han gör allt för att de ska erkänna hans existens. Tolv år före historiens början attackerade en demonräv landet där huvudpersonerna är bosatta, Konoha. Räven härjade och dödade många människor, ända tills räven förseglades inuti ett nyfött barn; Naruto. Förseglaren ville att byborna skulle se Naruto som en hjälte, men på grund av vad demonräven hade gjort såg många av invånarna i Konoha Naruto och räven som en och samma. Förseglaren såg till att ingen yttrade ett ord om vad som hade hänt för att förhindra att nästa generation skulle få reda på det, och därför fick Naruto själv inte reda på det förrän vid tolv års ålder. Senare blir han en del av ett tremannalag bestående av Haruno Sakura, Sasuke Uchiha och deras ledare, Hatake Kakashi. Tillsammans möter de många utmaningar, skaffar vänner, stöter på farliga fiender och försöker samtidigt stå ut med varandra. Naruto är skriven och ritad av Masashi Kishimoto. Det nuvarande antalet böcker som är ute är 49 i Japan.

 

ELEMENTAL GELADE

Elemental Gelade handlar om Coud som lever lyckligt som den yngste i en känd piratgrupp. Men en dag hittar Coud en edel raider, ett mäktigt vapen i människoform. Han råkar av misstag aktivera den och hon berättar att hon heter Ren. Hon säger att hon måste åka till Edel Garden, men hon vägrar säga var det är eller varför hon ska dit. Coud bestämmer sig för att göra sällskap med henne. Just då dyker Arc Aile upp, en organisation som kämpar för edel raiders rättigheter. Tillsammans med Arc Aile kämpar Coud och Ren mot många mäktiga fiender. Elemental Gelade är skriven av Mayumi Azuma. Det finns nu 6 stycken ute på svenska, och totalt 17 på japanska.

 

KAMIKAZE KAITO JEANNE

Maron Kusakabe, verkar vara en helt vanlig tjej på ytan, med skola, vänner och rytmgymnastik, men som i själva verket är konsttjuven Kaito Jeanne, den återfödda Jeanne d’Arc, som stjäl tavlor för att försegla demoner som finns i tavlorna. En dag möter hon sin rival Kaito Sindbad. Maron vet inte att Sindbad i själva verket är Chiaki Nagoya, som flyttat in i samma hus. Till sin stora förskräckelse inser Maron att hon börjar förälska sig i Chiaki… Marons bästa vän Miyako vet inte att Maron är konsttjuven Jeanne och hon gör allt för att få tag henne. Som medhjälpare har Maron den lilla semiängeln Fin Fish, även Chiaki har en hjälpreda den svarta ängeln Access Time. Arina Tanemura har ritat och skrivit serien.

This entry was posted in Recensioner och boktips and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Mangatips av Sara och Carin

 1. Carin says:

  vad duktiga vi är x3

 2. Malin says:

  Jag håller med!!!

 3. Fanny (Admin) (=_=) says:

  Bra tips! (Fast jag har läsa alla..) Good work!

 4. Fanny (Admin) (=_=) says:

  Omslaget till death note 12 är så coolt! >_<

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s