Brunbjörnen av Sebastian

Brunbjörnen lever i barrskogar på norra halvklotet. Det finns alltså brunbjörnar i de norra skogarna i Sverige. Det är ett av våra största och farligaste däggdjur.

 Egenskaper och utseende

Björnens syn är halvbra så när den jagar har den hjälp av sitt bra luktsinne och bra hörsel.

Brunbjörnens päls är brun, brungrå eller svart och är väldigt tät och tjock. Björnens klor är långa, krökta och går inte att dra in.  Brunbjörnen använder klorna när den fångar fisk och klättrar i träd. Trots brunbjörnens storlek är den vig och snabb och en mycket bra klättrare och simmare.

Släkten

Brunbjörnen är släkt med isbjörnen som lever i polartrakterna. Tackvare sin vita färg har isbjörnen ett mycket bra kamouflage. Isbjörnen äter sälar och valrossar. Många tror att isbjörnen äter pingviner men det gör dom inte eftersom dom lever på olika sidor av jordklotet. En annan släkting är svartbjörnen som finns i Nordamerika. Precis som brunbjörnen är svartbjörnen också allätare. Och äter mest växter, insekter och mindre däggdjur.                                                                    Men den björn som påminner mest om vår brunbjörn är den amerikanska Grizzlybjörnen. Den är en underart till brunbjörnen.  Brunbjörnens ungar födds i kullar under vintern och blir 2-3 stycken.

 Föda

Brunbjörnen är en all ätare och får sin födda från både växt- och djurriket. Det kan vara allt från blåbär till myror och gnagare.

Källa: Skrivarskolan

This entry was posted in Djur and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Brunbjörnen av Sebastian

  1. Malin says:

    Jättebra text med mycket fakta, kul att du skriver lite om andra björnar också.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s