Mitt namn av Joakim

Jag heter Joakim Karl Oskar Enkvist. Och nu ska jag berätta om mitt namn och efternamn. Mitt förnamn Joakim har jag fått för att mina föräldrar tyckte det var det finaste namn de visste då. Karl har jag fått efter kungen. Oskar har jag fått för att min morfar hade Oskar i sitt efter- namn och hans pappa hade det också så det är som ett litet släktnamn kan man säga. Mitt smeknamn är Jocke och Joak och jag tycker det är bra smeknamn.

Joakim

 Joakim, Joachim och Joacim är hebreiskt (judiskt) namn (Jehoiachim) som betyder att *Gud skall upprätta*. Joakim är enligt legenden namnet på Jesus morfar. I gamla testamentet och apokryferna i bibeln omnämns  personer som översättar gett namnformen Jojakim. Namnet Joakim har funnits i flera tusen år men i Sverige har det bara funnits i ca 600 år. Joakim var ett mycket populärt namn år 1980 men Joakim blev tyvärr därefter mycket ovanligare bland nyfödda barn. 31 december, 2005 fanns det 42 727 personer i Sverige med namnet Joakim. Joakim har namnsdag den 20 mars.

 Karl

 Karl är ett gammalt nordiskt namn. I Sverige har många kungar och prinsar hett Karl. Karl är ett av det vanligaste namnen i Sverige. Namnet Karl har funnits i ungefär1000 år i Sverige. Karl är det tredje populäraste namnet i Sverige. 31 december 2006 fanns det 221 073 personer med namnet Karl. Karl har fått namnsdag av Karl den stores minnesdag, 28 januari.

Oskar 

Oskar kommer ifrån det forniriska Oscur. Till keltiskan kom namnet från den fornisländska Asgeirr, som är sammansatt av ordet ass som i asagudar och geirr som betyder spjut. Ett försök till översättning är ’gudaspjut’ eller ’gudavapen’. Namnet Oskar blev populärt tack vare Ossians sånger. Oskar var ett modenamn kring det förra sekelskiftet.  

 Men tog in i almanackan år 1812 för att hedra den nyvalde arvprinsen Joseph François Oskar. Oskar har namnsdag den 1 december.

   Tankar om mitt namn

Jag tycker att Joakim Karl Oskar Enkvist är ett väldigt bra namn att heta.  En Fördel är att jag har ett lätt smeknamn (Jocke). Nackdelen är att Joakim är ett långt namn att säga.

Källor: mina föräldrar, Wikipedia och scb.se

This entry was posted in Mitt namn and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Mitt namn av Joakim

 1. Johan says:

  Väldigt roliga fakta om namnet Joakim

 2. Anna says:

  Jätte bra och intressant text! ;D

 3. joakim says:

  skitbra gjort jocke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Alexander Stockhaus says:

  bra skrivet rolig text om ditt namn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s