Mitt namn av Emma

Jag heter Emma Maria Linnéa Tysell och jag ska dels ta fram fakta om mitt för, mellan och efternamn och även berätta om dom. Mina tankar kring namnen kommer också upp.

EMMA

 Emma betyder ”den höga” eller ”den uppsatta”. Namnet Emma är ett av dom vanligaste namnen i Sverige och det kommer ursprungligen från Tyskland. Innan 1800 talet var Emma inte ens bland de 100 vanligaste namnen. Det var först i slutet av 1800 talet som namnet blev populärt. År 1875 låg det på åttonde plats för vanligaste förnamnet. Nu ligger det alltid i toppen och år 2008 kom det på andra plats. Idag är det ungefär 67000 i Sverige som heter Emma. Det finns 4 män/pojkar i Sverige som heter Emma. Emma har namnsdag den 23 juli.

MARIA & LINNÉA

 Maria har hebreiskt ursprung. Namnet betyder ”gåva” eller ”älskad”, men har många andra betydelser. I den kristna världen är Maria ett utav dom vanligaste kvinnonamnen. Det finns runt 445 000 människor i Sverige men bara runt 82000 som har det som tilltalsnamn. Det finns runt 600 män i Sverige som heter Maria. Men namnet kom bara på 96:de plats på namntoppen år 2008.

Namnet Linnéa är ett kvinnonamn som kommer från Carl von Linnés släktnamn och är namnet på en växt som är uppkallad efter honom. På senare tid har Linnéa blivit ett mycket populärt namn som låg på 5:e plats på namntoppen år 2002 och 2003. I början av 2006 var det runt 62000 som hette Linnéa och det var runt 10000 som hade det som tilltalsnamn. Det gjorde att det blev det 6:e populäraste namnet 2006.

 

TYSELL

 Det finns 67 personer i Sverige som har Tysell som efternamn. Det gör det till det 1563: e vanligaste efternamnet. Tysell kan även stavas som Thysell. Det är vanligare att heta med H i namnet. Det finns 306 personer i Sverige som heter med H.

MINA TANKAR OM NAMNEN

Jag fick mitt förnamn för att min storasyster ville ha en lillasyster som skulle heta Emma. Maria och Linnéa fick jag efter gamla släktingar. Jag är gillar mina namn och jag skulle inte kunna tänka mig att heta något annat. Jag är van vid att bli kallad Emma som någon annan är van vid att bli kallad Sofie. Om jag skulle byta namn vore det till något av mina mellannamn. Jag tror inte att jag kommer vilja att byta bort Tysell när jag blir stor för det är så ovanligt i Sverige. Jag har inget smeknamn till ”Emma” men ibland kallas jag för Ufo eller Tysell. Jag har kommit på Ufo själv eftersom jag tycker det blir lite ”Ufo varning” på mig ibland. Alltså när jag är lite trög.

Källor: mina föräldrar, Wikipedia och scb.se

 Av: Emma Maria Linnéa Tysell 7B

This entry was posted in Mitt namn and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s