Hawaii av Anna

                                                                 Hawaii

 Hawaii (även kallad Big Island) är en ögrupp som består av många olika öar. Ögruppen ligger i stilla havet och tillhör USA. Hawaii är ett vanligt resmål för turister. Man reser dit för att bland annat surfa och dyka i de kända korallreven. Hawaii har ett rikt växtliv med många olika växtarter. Men hur har det kommit sig att Hawaii har blivit ett så vanligt resmål, och hur blev öarna till egentligen? Det har jag tagit reda på!

                                                                  Öarna

Åtta av Hawaiis öar är relativt stora, dessa är: Hawaii, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai, Kauai, Niihau, och Oahu. Huvudstaden Honolulu ligger på ön Oahu. Honolulu betyder skyddad vik eller skyddad plats kanske så döpte man staden till ett namn som detta för att skydda invånarna från allt ont. Hawaii öarna har skapats av vulkaner som rest sig från havsbottnen. Man tror att den tektoniska plattan (plattorna under marken) under stilla havet har rört sig mot nordväst, medan hetfläcken hållit sig stilla. Detta skapar även nu nya vulkaner. Det senaste  vulkanutbrottet utanför huvudön Hawaii inträffade vid Haleakala på Maui under slutet av 1700-talet.

                                            Klimat

Klimatet på Hawaii är ”typiskt tropiskt” Det vill säga att det är fuktigt och varmt året om. Men på bergen Mauna Kea och Mauna Loa (som även är en aktiv vulkan )som ligger över 4000 m över havet kan det snöa på vintern. Mount Waialeale är ett berg på ön Kauai som är känt för sitt regn, berget har världens näst högsta årsmedelnederbörd, på omkring 11 mm. Hawaii öarna har ett rikt växt och djurliv i de tropiska skogarna.

                                        Samhälle

Hawaii är en delstat i USA, de vanligaste språken är engelska och hawaiianska. USA har demokrati vilket betyder att folket är med att och bestämmer med Barack Obama som president

 

Befolkningen har ökat mycket de senaste åren. Det finns ca 1,2 miljoner invånare på Hawaii, drygt 2/3 bor på ön Oahu. Befolkningen har olika bakgrund, den största delen har asiatiskt ursprung, mest från Japan och Filipinerna. Oahu är både den mest befolkade ön och den med mest befolkningstäthet. Den har knappt en miljon invånare och en befolkningstäthet på 567 per kvadratkilometer. Hela Hawaiis befolkningstäthet är 72,83 invånare per kvadratkilometer. Människorna bor precis som vi i villor och höghus och inte i halmhyddor

som man kanske har fått sig en bild av, och man går inte häller klädd i bass-kjol och bikiniöverdel. Det bor flest kristna och personer som inte tror på någon speciell gud på Hawaii.

This entry was posted in Faktatexter and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s