Det svenska halvblodet av Klara

Jag berätta om svenskt halvblod, och mina källor är Stora boken om hästar och ponnyer av Tamsin Pickeral, Wikipedia.org och så mina egna kunskaper. Jag tycker att det är roligt att forska om svenskt halvblod för att det är en av endast två helsvenska raser. Det är en mycket allsidig hästras som passar till alla av ridsportens grenar och det är därför en mycket populär tävlingshäst. Den har också ett väldigt lugnt temperament, och den är därför en mycket populär nybörjar- och ridskolehäst. En av sakerna som jag tänker ta reda på är vad ett halvblod har för egenskaper.                                          

 

Olika typer av hästar                                                                                                                               Foto: Anna-Karin Bromé; Augfära foto

Svenskt halvblod är, som man ju hör i namnet, ett halvblod. Kallblod  och varmblod är två blodsgrupper som man använder för att kategorisera hästar, och som båda har olika egenskaper. Kallbloden är stora och kraftiga arbetshästar medan varmbloden har ett lättare skelett så de lämpar sig bättre som rid- och körhästar än som arbetshästar. Varmbloden delas sedan också in i två undergrupper, fullblodshäst och halvblodshäst. Fullblodshästarna är världens snabbaste hästar och de anses också vara världens vackraste hästar. Men de är ofta även temperamentsfulla och ganska svårhanterliga, men det finns såklart också lugna fullblod. De mest kända fullblods raserna är arabiskt fullblod och engelskt fullblod. En halvblodshäst är i regel en varmblodshäst med mer inslag av kallblod eller mindre inslag av fullblod, den är alltså lite grövre.

 Exteriör

Mankhöjden, som man mäter på manken som är en knöl där ryggen börjar och halsen slutar, varierar mellan 160-170cm. Färger som det svenska halvblodet får ha är alla hela färger. Det betyder att den får vara brun, svart, fux som är en röd-brun nyans och skimmel som är grå och vit. Det svenska halvblodet har ett mycket vackert huvud, lagom lång rygg samt långa och starka ben som förbättrar deras hoppförmåga. De har även mycket fina rörelser, och har till och med fått begreppet “schwedengang” i Tyskland och det är en benämning för rasens fina och vägvinnande trav.

Ursprung

Det svenska halvblodet uppstod under början av 1600-talet på stuteriet i Strömsholm och det kungliga stuteriet i Flyinge. Men till en början fick man inte fram en egen ras. Den hade en väldigt grov exteriör som antagligen berodde på att de inhemska stona som man använt inte hade några speciella yttre egenskaper. Och den användes i början inom kavalleriet för militären. Senare förbättrades rasen med hjälp av flera olika raser, men framförallt med hjälp av trakenhanare. När man började välja ut de bästa avkommorna fick man till sist fram en egen rastyp som fick namnet svenskt halvblod.

Det svenska halvblodet är alltså en mycket vanlig svensk hästras som används av många och används som både tävlings- och fritidshäst. Och ett halvblod är alltså en varmblodshäst med mindre inslag av fullblod eller mer inslag av kallblod så att det blir en lite grövre häst som passar till alla av ridsportens grenar.

This entry was posted in Djur and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Det svenska halvblodet av Klara

  1. Carin says:

    bra beskrivning!
    även de som inte håller på med hästar (som jag) förstår!
    jättebra (:

  2. Eira Birkhammar says:

    Bra formulerad text som kommer med en snygg layout också. Bra jobbat 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s