Brunbjörnen av Carin

Brunbjörnen

 Brunbjörnen är ett däggdjur som trivs bäst i barrskogar. Den är stark, snabb, vig, en bra klättrareoch en skicklig simmare.

Föda           

Brunbjörnarna lever främst på smådjur, växter och bär. De äter möss, myror, larver och maskar, blommor, blåbär… och så björnbär förstås.

Innan vintern äter björnen upp sig rejält, för att sen gå i ide och sova hela vintern, innan de kommer ut på våren igen. Det är för att den föda brunbjörnen lever på inte finns så gott om på vintern. Därför tvingas brunbjörnen äta väldigt mycket innan det blir för kallt, så att den klarar sig igenom vintern utan att behöva särskilt mycket föda under den perioden. 

Släktingar över hela världen

Brunbjörnen är bara en av många arter i släkten björnar. Det finns olika former av björnar över hela världen, alla släkt med varandra.

Längst upp i norr, på Arktis lever isbjörnarna, i Nordamerika finns svartbjörnen och olika delar av USA och Kanada är hem för grizzlybjörnen. Sen finns ju också den utrotningshotade jättepandan som bara finns i östra Asien.

Utseende

Brunbjörnen har en tät och tjock päls, oftast brun men den kan även vara brungrå eller svart. De blir 1,5 till 2 meter höga och kan väga upp till 300 kg. Björnarna har långa, krökta klor som inte går att dra in, och bra lukt- och hörselsinne.

Deras syn är halvbra. Brunbjörnen är ett skickligt rovdjur – starkt, snabbt, vigt och de    är även både skickliga klättrare och simmare. Björnarna reser sig ofta på bakbenen, men inte för att anfalla som många tror, utan för attkunna höra och vädra bättre.

 Ungarna

 Brunbjörnarnas ungar föds under tiden björnen ligger i ide och då med runt 2-3 ungar per kull. När ungarna föds väger de bara 3-4 hg och är inte större än en råtta. När våren kommer och  björnarna kommer ut igen väger de tio gånger så mycket.

Brunbjörnen i Sverige

I Sverige finns det ca 3200 vilda brunbjörnar. Om man träffar på en björn när man är ute i skogen gör man bäst i att inte försöka få ögonkontakt utan bara vända och lugnt gå därifrån. Brunbjörnar blir oftast mer rädda för dig än du blir för dem, och i allra flesta fall kommer björnen springa iväg så fort den hör dig komma. Om den mot all förmodan skulle bli aggressiv, lägg dig på marken och spela död. Men statistik visar att chansen är 1 på 2000 att en björn skulle skada en människa.

                                                                                                                           Carin Lindquist

This entry was posted in Djur and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s