Nightwish av Sara

Wishmaster  foto: flickr.com med tillstånd av fotografen

Nightwish

Bandet Nightwish bildades 1996 i Kides, Finland av keyboard artisten Tuomas Holopainen. Tuomas bjöd in gitarristen och basisten Erno Vuorinen och sångaren Tarja Turunen. Nightwish byter ständigt medlemmar och hade ingen som spelade trummor tills 1997. Det var nog när trummisen Jukka Nevalainen kom till bandet som bandets popularitet tog ett skutt när de släppte sin första singel The Carpenter 1997. Men de blev inte kända internationellt tills 1998 då de släppte skivan onceborn.

 

År 1997 bestämde sig även Nightwish för att byta ut den autistiska gitarren mot elgitarr, vilket gjorde det till det symfoniska metal band dem är idag. Det året släppte också Nightwish sitt debutalbum Angels fall first.

 

Kritiken om albumet Angels fall first var blandad, all music guide gav det bara 2 av 5 medens the metall Observer tyckte att albumet inte gick att jämföra med deras senare album och på webbsidan Encyclopedia matallum där lyssnarna själva fick ge betyg fick den 90 %.

 

År 1998 tog Nightwish popularitet ännu ett skutt framåt när dem bjöd in basisten Sami Vänskä, som även var en vän till Holopainen. Efter att ha spelat in musikvideon till låten The Carpenter, släppte de albumet Onceborn som uppföljare till debutalbumet.

 

År 1999 spelade Nightwish in singeln Sleeping sun inför en solförmörkelse i Tyskland. Singeln sålde över 15 000 kopior, och gavs ut i en special utgåva av Wishmaster.

År 2000 deltog Nightwish i Eurovision Song Contest med låten Sleepwalker, som senare släppets med en special utgåva av Wishmaster. Nightwish vann Finlands uttagningen med tittarrösterna men blev fällda av juryn, och slutade som tvåa.

 

År 2005 släppte Nightwish albumet Once. Albumet var det andra som hade en hel låt på finska, nämligen låten Kuolema Tekee Taiteilijan, vilket betyder döden gör en konsert. Succén med albumet gav Nightwish möjlighet att göra en världsturné, Once world Tour.  Turnén gav Nightwish möjlighet att besöka länder dem aldrig hade uppträtt förut, och de uppträdde i öppningsceremonin i vm friidrott 2005.

 

Efter spelningen Hartwall arena den 21 oktober 2005 bestämde sig de fyra bandmedlemmarna att det var bäst att fortsätta utan sångerskan Tarja Turunen. Anledningen förklarades i ett öppet brev som sedan lades ut på deras hemsida. Huvudorsaken var att Turunens make Marcelo Cabuli drev på bandets kommersiella intressen samt att de ansåg att Turunen hade ett dåligt engagemang för musiken. Turunen besvarade brevet och ansåg att avskedet kom som en chock för henne, och att hon inte hade fått någon induktion innan hon fick brevet. Hon tyckte även att de personliga attackerna mot hennes make var obefogade och elaka. Hon berättade sina känslor i ett öppet brev, som lades in på hennes egen hemsida.

 

För att ersätta Turunen lät Nightwish den 17 mars 2006 sångerskor som var intresserade av rollen skicka in en demoskiva, som blev någonting som en audition. Efter det började spekulationerna om vem som skulle ta Turunens plats i bandet. Bland annat skrev tidningen Terrorizer att den nya sångerskan skulle bli Sarah Brightman, någonting som visade sig vara falskt. Den 24 maj 2006 publicerades det att den nya sångerskan skulle bli svenskan Anette Olzon.

 

September 2007 släpptes det nya albumet Dark passion play, skivan släpptes i tre olika versioner; en enkel cd, en dubbel-cd och en begränsad version med tre skivor. Albumet var mer frigjort från den kvinnliga sången och Marco Hietala sjöng i varenda låt utan Amarath. Efter det nya albumet skrev flera tidningar att Nightwish musik var mer frigjord än när Turunen sjöng. Då förlorade Nightwish sitt ryckte som ett symfoniskt metal band och började kallas som ett ”Epic metall” band.

 Källa: Wikipedia 

 

 

This entry was posted in Musik och kändisar and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nightwish av Sara

  1. Carin says:

    jättebra text! man förstår och det är kul att läsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s